Zit je lekker gefocust te werken, voel je ineens zo’n natte neus tegen je been aan drukken. Voor sommigen is het even wennen, maar voor de meesten is het één groot feest: de kantoorhond.

Een viervoeter op je werkplek heeft heel veel voordelen en die ga ik vandaag met je delen. Maar laat me je eerst vertellen waar dit verhaal vandaan komt. 3 jaar geleden had ik namelijk maar één doel: een puppy uitzoeken. Een zwarte labrador, want die had ik mijn hele leven al om mij heen. Zachtaardig, betrouwbaar, allemansvriend en gehoorzaam – tenzij hij water ziet.

Ik ben opgegroeid tussen paarden, katten, konijnen, cavia’s en honden, dus toen ik uit huis ging was het ineens ontzettend stil. Bij het bureau waar ik werkte kon ik destijds geen hond meenemen, dus tja, ontslag was de enige optie.

Ik ging volledig vanuit huis werken en geen moment spijt gehad. Want wát een druifje is hij toch: Dobby. Ja. Van Harry Potter. Deze kantoorelf heeft maar liefst 6 magische krachten op het team van V1 losgelaten. Klaar voor? 

Spoileralert: na het lezen van dit artikel wil je ook een kantoorhond.

#1 Verplicht met de kantoorhond naar buiten (ook als het koud en nat is)

Heb je natuurlijk geen zin in, maar ook als het slecht weer is moet je naar buiten. Op dat moment wil je geen hond hebben, maar toch is het echt goed als je gaat. Niet alleen voor de hond, want die is je altijd dankbaar, maar vooral voor je eigen weerstand. 

Sinds ik een hond heb ben ik – afkloppen – al jaren niet meer verkouden of ziek geweest. Regen, wind, hagel en onweer: hup die laarzen aan en naar buiten. Als je binnenkomt is het extra behaaglijk. Zeker weten dat je collega’s een warme choco voor je klaarmaken. 

Maar hee, gelukkig is het vaak mooi weer. En dat betekent: met het team lekker het bos in! We wandelen al snel minimaal een half uur en pakken onderweg wat lekkere bankjes mee. Terwijl Dobby zich vermaakt met andere honden en het zoeken naar takken, ontstaan onder collega’s mooie gesprekken. Niet over werk, maar juist over het thuisfront en wat daar speelt. 

De perfecte plek om elkaar beter te leren kennen en lekker te verbinden onderling. Bovendien ben je helemaal opgeladen na een uur buiten te zijn. Lekker uitwaaien om daarna weer productief aan de slag te gaan! 

#2 Direct gespreksstof met klanten of bezoekers

Als klanten langskomen is dit het eerst waar we wat over horen: de kantoorhond. Snappen we wel, want de meeste huishoudens hebben wel een huisdier. ‘Oh wat leuk! Nou als mijn kat dit thuis ruikt heb ik wat uit te leggen.’ Ja. De openingszinnen zijn veelal hetzelfde, maar niet minder leuk. Je komt er in ieder geval snel achter wie een katten- of hondenmens is ;)

Het maakt altijd wat los, want terwijl Dobby trots Wallie de walvis in de rondte sjouwt, vertellen mensen graag over hun eigen dieren of wensen. Het is meteen ontspannen en je hebt de perfecte ijsbreker. Ideaal dus!

#3 Vriendelijk ontvangstcomité vanaf de deur – en weer terug

Oke we geven toe, soms is het iétwat opdringerig, maar wel altijd vanuit oprechte liefde. Dobby heeft een soort supersonisch gehoor, want hij hoort de deur al opengaan vóórdat die daadwerkelijk opengaat. 

Hij spurt ineens met een knuffel – lees: áltijd met een knuffel – naar de deur om iemand hevig kwispelend en piepend te ontvangen. Wat vaak eindigt in een soort piepduet, want velen voelen de drang om zijn taal terug proberen te praten. En dat leidt dan weer tot een steeds harder gepiep. Enfin. Liefdevol ontvangen worden willen we allemaal, toch? 

Hij zwaait je ook nog eens uit. Ietwat dramatisch, want hij staat met die knuffel voor het raam naar je te kijken tot jij de keus maakt om weg te rijden. Eerlijk; doet iedere keer weer pijn.

Weet je zeker dat mensen ook graag weer terug willen komen!

#4 Ontspannen sfeer bij minder leuke gesprekken

Er zijn van die momenten dat het minder goed gaat. Of dat je nou zelf niet lekker in je vel zit of een fout hebt gemaakt die rechtgezet moet worden; het is niet altijd rozengeur en maneschijn. 

Het mooie van een kantoorhond is dat hij feilloos emoties aanvoelt. Spanning, stress of negatieve gevoelens in een ruimte voelt hij en Dobby reageert daarop door op je voeten te liggen of tegen je aan te zitten. Het is dus perfect om een kantoorhond tegen stress in te zetten. 

Gewoon om te laten weten dat je niet alleen bent. 

Smelt. Dat wil je toch? 

Het helpt een ontspannen sfeer te creëren en iemand desnoods wat afleiding te geven door hem even te aaien. Win-win, want Dobby krijgt heel veel knuffels en personeel is gelukkiger.

#5 Geeft personeel het gevoel van thuis

Zeker na de overgang van corona en het thuiswerken is het flink wennen. Veel vanuit huis werken is voor veel mensen de norm geworden en zeker als je thuis huisdieren bent gewend, is het ineens heel stil als je dan weer naar kantoor moet. 

In je pyjama achter de computer zitten is niet meer helemaal wenselijk, en met de reistijd erbij vraagt het best wat van iedereen. 

Met een kantoorhond kun je mensen helpen sneller te wennen aan het nieuwe normaal en toch een beetje dat gevoel van een thuis te geven. Met een hond op kantoor geef je namelijk dat gevoel van thuis. Maakt het voor iedereen wat makkelijker om weer te wennen!

#6 Ideaal voor je branding en communicatie

Last but not least: de kantoorhond is niet alleen gunstig voor intern. Het is ook nog eens heel handig voor je marketing. Je kunt het namelijk maximaal gebruiken voor het maken van content. 

Zo krijgen wij op onze social media posts met Dobby veel meer engagement. Snappen we wel, hij is natuurlijk ook de knapste van het stel. 

Het is makkelijk om snackable content te maken wanneer je even met de hond loopt. Op stories houden we polls voor wie er dit keer met de hond gaat lopen en naar wie hij het best luistert. Bovendien weet je dat hij altijd blij en enthousiast is, dus geen angst voor ongelukkige foto’s.

We zien dan ook vaak dat wanneer nieuwe klanten bij ons binnenkomen, ze Dobby al kennen. Dat creëert meteen een band en zorgt voor een leuk openingsgesprek.

Wat is het beste kantoorhond ras?

Wanneer je een hond wil inburgeren als medewerker, is het belangrijk om te kijken naar het karakter. Lang niet iedere soort is geschikt namelijk. Wij hebben in dat opzicht wel het perfecte kantoorhond ras, want een labrador is onwijs vriendelijk, maar ook rustig. 

Heb je nog weinig ervaring met honden? Zorg dan dat je goed onderzoek doet naar de karaktereigenschappen van een hond of win advies in bij een specialist. Wat ons betreft is een labrador of golden retriever wel echt de beste kantoorhond!

Wat zijn de kantoorhond nadelen?

Eerlijk is eerlijk, er zijn een aantal nadelen te bedenken. Niet dat die opwegen tegen de voordelen natuurlijk, maar wel belangrijk genoeg om mee te nemen. 

Allereerst moet je zeker weten dat er niemand allergisch is voor een hond. Dat zorgt voor hele vervelende situaties dus dat wil je niet. Wist je overigens dat er hondenrassen zijn die niet verharen? Perfect voor mensen die allergieën hebben. 

Het tweede is dat je wel een schoonmaker nodig hebt, want: haren. Heel. Veel. Haren. Zeker in de zomer moet je daar wel rekening mee houden. Maar ach, stofzuiger door de tent en je bent alweer klaar. Kun je natuurlijk ook weer uitbesteden, nog makkelijker.

Een kantoorhond wordt steeds normaler in de afgelopen 12 maanden

Als je kijkt naar Google Trends kijkt zie je dat het hebben van een kantoorhond ook steeds vaker voorkomt. Niet zo gek ook, want zeker in coronatijd hebben veel mensen een hond genomen. Nu het werken op kantoor weer mogelijk en nodig is, moet de hond ook mee kunnen. 

En dat heeft wel de discussie geopend. Want werkgevers krijgen het vaker te horen en de meeste kantoren zijn allang niet meer zo rechtlijnig. Wat wil zeggen dat het in veel bedrijfsculturen heel goed mogelijk is om een hond te hebben.

google trends kantoorhond

Maak duidelijke afspraken voor de kantoorhond

Wil jij ook graag een kantoorhond? Let er dan wel op dat je onderling duidelijke afspraken maakt. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Ook de hond. 

Tip 1: voor iedereen moet duidelijk zijn wie eindverantwoordelijke is voor de hond. Het mag niet zo zijn dat het beestje tussen wal en schip valt omdat iedereen in een call zit bijvoorbeeld. 

Tip 2: maak afspraken over het geven van koekjes en lekkernijen. Waak ervoor dat iedereen te pas en te onpas lekkere dingen geeft, terwijl hij dat niet mag hebben. Overgewicht wil je je hond niet aandoen, dus spreek af wie hem wat lekkers mag geven of doe het in ieder geval in overleg. 

Tip 3: help medewerkers die geen ervaring hebben met honden. Bij Dobby kun je weinig verkeerd doen, want hij is rustig en vindt alles van iedereen prima, maar er zijn honden die duidelijke grenzen hebben. Laat medewerkers weten hoe je voorkomt dat een hond opspringt bijvoorbeeld en wat je wel en niet moet doen. Zo krijgt iedereen de kans een band met hem op te bouwen. 

Tip 4: zorg dat de hond zijn eigen veilige en rustige plekje kan hebben. Een hond heeft behoefte aan een plek waar hij zich terug kan trekken. Het liefst een mand met opstaande randen die ergens in een hoek of een rustige plek staat. Spreek dan ook met collega’s af dat als hij daar in ligt, je hem met rust moet laten. Zo weet hij waar hij zich echt terug kan trekken. 

Tip 5: zoek van tevoren goed uit waar je kunt lopen. Het heeft natuurlijk geen zin om een kantoorhond te nemen als je in hartje Amsterdam woont. De hond moet wel de mogelijkheid hebben om in een lekker park of bos te lopen. Heb je dat niet in de buurt? Dan moet je goed nadenken of het voor een hond wel leuk is om mee te gaan naar kantoor. 

Gelukkig zit V1 in het bosrijke Ermelo en lopen we dagelijks de Veluwe op. Dat is echt genieten voor zowel mens als dier.

Ontmoet onze kantoorhond Dobby

Overtuigd over de kracht van een vrolijke viervoeter op kantoor? We zijn heel benieuwd naar wie er bij jullie rond trippelt. Maar je bent natuurlijk ook van harte welkom om Dobby te ontmoeten en onze eigen kantoorhond te ervaren. 

Geloof me; het is een ware beleving. Zóveel enthousiasme bij de voordeur heb je nog nooit meegemaak. Al beginnen wij natuurlijk ook te stuiteren van leuke marketingopdrachten. Wil je graag meer weten over ons leuke team of ontdekken wat we voor jou kunnen doen? 

Maak dan een afspraak en kom gezellig langs. Wij staan voor je klaar! 

Geschreven door

Marith Vonder

Gepubliceerd op 25 april 2022

Expertises Cultuur